Πώς αποφασίσατε να ακολουθήσετε τον Γιώργο Παπανδρέου στο εγχείρημά του;

Η απογοήτευση από τα παλιά κόμματα είναι μεγάλη. Στις ευρωεκλογές αισθανόμουν ότι δεν είχα τι να ψηφίσω. Θεωρώ λοιπόν ότι κάτι έπρεπε να γίνει. Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά αξίζει το κόπο να προσπαθήσουμε από το να μείνουμε στα ίδια και να γκρινιάζουμε.

Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος του Κινήματος για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου;

Να ενισχύσει τις πιθανότητες να σχηματιστεί κυβέρνηση, βιώσιμη, κοινοβουλευτικά και πολιτικά. Όσο πιο ενισχυμένο αναδειχθεί το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τόσο περισσότερο απομακρύνονται οι επαναληπτικές εκλογές, η ακυβερνησία και η ασάφεια. Τόσο πιο κοντά έρχεται η έξοδος από το μνημόνιο, η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και η αποκατάσταση αδικιών που έχουν υποστεί οι συμπατριώτες μας.

Κάνατε λόγο για αποξένωση του ΠΑΣΟΚ από τα λαϊκά στρώματα. Το να κερδίσετε κάποιους από τους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, είναι μία από τις βασικές σας επιδιώξεις;

Η παράταξη έχει βάση επιρροής το 50% του εκλογικού σώματος. Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί μια μείωση της επιρροής του μέχρι κατακερματισμού : η λαϊκή βάση της παράταξης έχει «μεταναστεύσει» στο ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και αλλού. Οι αρνητικές συνέπειες είναι πια αισθητές : οι κυβερνήσεις αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους, οι αντιπολιτεύσεις το ίδιο, η πατρίδα και η Δημοκρατία δοκιμάζονται και, τελικά, τη πληρώνουμε εμείς. Είναι λοιπόν το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει την ανασύνταξη της παράταξης!

Γιατί ο παραδοσιακός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ να επιλέξει εσάς;

Γιατί αποτελούμε αυτό που ζητά και δεν βρίσκει : την προσπάθεια να ξανασταθεί η παράταξη στα πόδια της . Να βρεθούμε πάλι με τους ανθρώπους με τους οποίους μας ενώνουν κοινές αξίες. Να μπορέσουμε να σταθούμε στους συμπατριώτες μας που δοκιμάζονται χωρίς «να βλέπουν φως».

Ο Γιώργος Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι τον έριξαν οι Βενιζέλος-Σαμαράς. Γιατί όμως συνέχισε μέχρι τέλους να στηρίζει την κυβέρνηση, ψηφίζοντας και για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Οι πολιτικές επιλογές πρέπει να γίνονται πάντα, βάζοντας μπροστά το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Και αυτό ήταν πρώτα να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση για «έξοδο από το μνημόνιο» και ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και να κατοχυρώσουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος και, αμέσως μετά, να κάνουμε εκλογές και όχι το αντίστροφο. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φέρουν την ευθύνη για το κόστος της επιλογής τους για επίσπευση των εκλογών και την αδυναμία τους για στοιχειώδη συνεννόηση. Αυτό το πολύπλευρο, όσο και αχρείαστο, κόστος που μας φόρτωσαν πρέπει να τους το καταλογίσουμε στη κάλπη.

Ποιες είναι οι προθέσεις σας όσον αφορά τις συνεργασίες; Θα συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία;

Ο σεβασμός στην λαϊκή εντολή είναι απόλυτη προτεραιότητα για μας. Ας περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η εντολή αυτή προς το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών : αντιπολίτευση ( οπότε το καθήκον μας θα είναι η υπεύθυνη άσκησή της ) ή καταλύτης για τον σχηματισμό κυβέρνησης ( με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ) ; Θα συμμορφωθούμε με εντιμότητα , σε κάθε περίπτωση.

Θα εμπιστευτεί ο κόσμος τον Γιώργο Παπανδρέου, δεδομένου του ρόλου που έπαιξε στις μνημονιακές πολιτικές;

«Μνημονιακές πολιτικές», επιτρέψτε μου να ονομάζω δυο. Εξ ίσου ανεύθυνες και καταστροφικές. Η πρώτη είναι αυτή που οδήγησε στη χρεοκοπία και είχε ως αποτέλεσμα το μνημόνιο για την αποφυγή της. Και η δεύτερη είναι αυτή που περιορίζεται στο «κλάμα πάνω στο χυμένο γάλα» χωρίς σχέδιο για «έξοδο από το μνημόνιο» και την επόμενη μέρα. Ξέρουμε όλοι, πολύ καλά, ποιός βαρύνεται με ποιάν. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» λοιπόν ! Ας χρεώσουμε λοιπόν τον Παπανδρέου για τα λάθη του και όχι για τα λάθη άλλων. Και το ίδιο «κανόνα χρέωσης» ας εφαρμόσουμε για όλους.

Ποιες είναι οι θέσεις σας για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, που τελευταία αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης; Συμφωνείτε με την επιχορήγηση αθλητικών χώρων από την περιφέρεια;

Η ΑΕΚ, ασφαλώς και ο Παναθηναϊκός, δικαιούνται το γήπεδό τους. Είναι ντροπή, όχι απλώς να μην τα έχουν ήδη, αλλά και τα φτηνά προσχήματα που καθυστερούν επενδύσεις, θέσεις εργασίας, βελτίωση των συνθηκών της ζωής, όχι μόνο των οπαδών, αλλά όλων μας. «Αρχή άνδρα – και γυναίκα φυσικά – δείκνυσι».