«Ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολη η επιλογή» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα της Χίλαρυ Κλίντον, με αιτιολόγηση – προφανή και αναμφισβήτητη – την καταλληλότητα της για τη θέση του Προέδρου των Η.Π.Α.. Καταλληλότητα, κερδισμένη από την υποψήφια των Δημοκρατικών, μετά από πολλά χρόνια ενεργής παρουσίας της στο δημόσιο χώρο, από διαφορετικές θέσεις . Με τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ να μην έχει να παρουσιάσει οτιδήποτε στο πεδίο αυτό.

Είναι ακριβώς αυτό το αμάχητο τεκμήριο υπεροχής της Χίλαρυ Κλίντον που επιχειρούν να απαξιώσουν οι αντίπαλοί της, χρεώνοντας την ως κατεστημένο που επιδείνωσε τη θέση πολλών αμερικανών την προηγούμενη δεκαετία και αποδυνάμωσε τη θέση των Η.Π.Α. στη παγκόσμια κοινότητα. Αποσιωπώντας ότι οι αρνητικές πράγματι, εξελίξεις αυτές, κατά κύριο λόγο, σημειώθηκαν λόγω της οικονομικής και κοινωνικής απορρύθμισης από πολιτικές επιλογές και επί των ημερών Ρεπουμπλικάνου Προέδρου. Από επιλογές του οποίου άλλωστε αναδύθηκαν και νέες εστίες αποσταθεροποίησης και ανάφλεξης σε πολλά σημεία του πλανήτη, χωρίς να εκλείψουν οι παλαιότερες. Πόσο βολικό για τους συντηρητικούς αντιπάλους της, να της χρεώνουν τη δική τους αποτυχία, βαφτίζοντας την «κατεστημένο» και μεταθέτοντας στο κατεστημένο αυτό, έτσι αορίστως, τις δικές τους ευθύνες!

Ας εστιάσουμε όμως στην εμπειρία της υποψηφίας των Δημοκρατικών σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, μιας και αυτή αφορά, σε μεγάλο βαθμό, την Ανατολική Μεσόγειο, άρα και τους λαούς αυτής της περιοχής. Είναι βέβαιο ότι για την σταθεροποίηση της περιοχής είναι αναγκαία η επίλυση του Παλαιστινιακού με την ειρηνευτική διαδικασία να επανέρχεται στη κατεύθυνση που χάραξαν για πρώτη φορά οι αείμνηστοι Γιάσερ Αραφάτ και Σίμον Πέρες, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Και βέβαια ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία, σε συνεννόηση με τη Ρωσία, όπως εγκαινίασε ο Μπαράκ Ομπάμα. Στο πλαίσιο αυτό, η αποσταθεροποιητική αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών που καθόρισαν τα σύνορα χωρών, εδώ και δεκαετίες, όπως αυτή που επιχειρεί η Τουρκία, είναι απαραίτητο να βρουν απέναντί τους τις Η.Π.Α. Με αυτή την αποφασιστική στάση τους να συμπίπτει με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.