Το ζητούμενο για την κεντροαριστερά είναι να δώσει ξανά ελπίδα στους πολλούς και αδύναμους, στους απογοητευμένους, στους «δεν ξέρω, δεν απαντώ» των δημοσκοπήσεων, σημειώνει στο koolnews.gr ο Δημήτρης Οικονόμου, τομεάρχης χρηματοδοτήσεων του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Συνέντευξη στον Κώστα Κετσιετζή

Σε μια συνέντευξη του την ώρα που το Κίνημα πραγματοποιεί την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των μελών του και λίγο πριν το προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Οικονόμου αναφέρει ότι είναι απαραίτητο η Δημοκρατική Συμπαράταξη να παρουσιάσει από τώρα τις θέσεις της για βασικά σημεία της διακυβέρνησης με στόχο να αποκτήσουμε «επί τέλους, κυβέρνηση ικανή να αντιμετωπίσει τα μεγάλα εθνικά και λαϊκά προβλήματα. Και πάντως τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι επιλογή η αλλαγή ακατάλληλων».

Βρισκόμαστε σε άλλη μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα. Θεωρείτε πως η κεντροαριστερά παίζει αυτή την στιγμή τον ρόλο της;

Ιστορικά η κεντροαριστέρα πάντα ήταν στον πυρήνα των εξελίξεων στην πατρίδα μας και δεν θα μπορούσε σε αυτή τη τόσο κρίσιμη περίοδο να έχει ρόλο κομπάρσου. Με αυτό ως δεδομένο εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που μας έχει δώσει ο λαός με τη ψήφο του στις τελευταίες εκλογές. Να σας αναφέρω την επιστολή της Φώφης Γεννηματά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές που τους πιέζει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους. Οι συγκρίσεις με τη στάση άλλων κομμάτων, όταν, βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, πριν λίγα μόλις χρόνια, μιλάνε από μόνες τους. Γι αυτό άλλωστε προσπαθούμε να αυξήσουμε την επιρροή μας: για να μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα.

Πως βλέπετε την Δημοκρατική Συμπαράταξη; Θα πρέπει να υπάρξει εκλογή της ηγεσίας από την βάση; Πως διαμορφώνονται οι τάσεις εντός της;

Η απόφαση για εκλογή από τη βάση είναι ειλημμένη. Όλοι οι επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν την δέσμευση τους για εκλογή από τη βάση. Το πραγματικό όμως ζητούμενο για τη Συμπαράταξη δεν είναι διαδικαστικό αλλά βαθιά πολιτικό. Το ζητούμενο είναι να δώσουμε ξανά ελπίδα στους πολλούς και αδύναμους, στους απογοητευμένους, στους «δεν ξέρω, δεν απαντώ» των δημοσκοπήσεων. Όλες οι τάσεις εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε αυτό συγκλίνουν. Όλες οι τάσεις πάνω σε αυτό δουλεύουν.

Πιστεύετε ότι το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για την προκήρυξη εκλογών είναι επίκαιρο;

Η επιμονή στην ίδια λανθασμένη αντιπολιτευτική τακτική δεν μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Η επιλογή της αντιπολίτευσης να ζητάει εκλογές για να κρύψει την απουσία προγράμματος και θέσεων έχει δοκιμαστεί στο πολύ πρόσφατο παρελθόν με πολύ κακά αποτελέσματα. Το αίτημα είναι να αποκτήσουμε, επί τέλους, κυβέρνηση ικανή να αντιμετωπίσει τα μεγάλα εθνικά και λαϊκά προβλήματα. Και πάντως τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι επιλογή η αλλαγή ακατάλληλων.

Τι πρέπει να κάνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά τις εκλογές; Υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία;

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να σεβαστεί απαρεγκλίτως τη λαϊκή ετυμηγορία. Εάν την τάξει στην αντιπολίτευση, να κάνει αντιπολίτευση, σκληρή, ουσιαστική, δημιουργική. Με τις δικές της εναλλακτικές λύσεις. Για κάτι τέτοιο, είναι απαραίτητο να παρουσιάσει από τώρα τις θέσεις της για βασικά σημεία της διακυβέρνησης. Και από τη σύμπτωση με αυτά να κριθεί αν θα έδινε ψήφο ανοχής στο κόμμα που θα πλειοψηφούσε ή όχι.

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στα μέτρα για το χρέος προκειμένου να βγούμε στις αγορές. Πιστεύετε ότι αυτό είναι εφικτό;

Ακούμε εδώ και πολλά χρόνια ότι πρέπει να κάνουμε το ένα ή το άλλο για να πάρουμε κάτι για το χρέος. Μόνο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου κατάφερε και πήρε συγκεκριμένη απόφαση για το χρέος. Απόφαση που στη συνέχεια υλοποιήθηκε από τη κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι επόμενες κυβερνήσεις έχουν απέτυχαν να εισπράξουν οτιδήποτε χειροπιαστό για το χρέος ενώ την ίδια ώρα στο όνομα αυτής της προσπάθειας μας φορτώνουν συνέχεια και με επιπλέον μέτρα. Ασφαλώς αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν κακοπιστία, στρεψοδικία, εκβιασμούς. Όμως έπρεπε να τα γνωρίζουν αυτά. Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στις αγορές έχει και άλλες προϋποθέσεις η κυριότερη εκ των οποίων είναι να έχουμε ένα δικό μας σχέδιο για το πώς βλέπουμε την πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια.

Ποια είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν την συνδιάσκεψη του Κινήματος;

Το βασικό θέμα που θα μας απασχολήσει στη Συνδιάσκεψη μας και μετά από αυτήν είναι πώς θα αλλάξουμε σελίδα στο τόπο και τι μπορούμε εμείς να γράψουμε από τη σελίδα αυτή. Θα συζητήσουμε πάνω σε μια πολύ σοβαρή προγραμματική δουλειά που έχει γίνει στους τομείς πολιτικής του Κινήματος τους τελευταίους μήνες. Θα είναι η δική μας συμβολή στο προγραμματικό διάλογο που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ένας διάλογος που θα καταλήξει στο συνέδριο της Συμπαράταξης στα τέλη Ιουνίου.