Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου συναντήθηκα στα γραφεία του ινστιτούτου Friedrich-Ebert-Stiftung με τον Γερμανό υπουργό για την Ευρώπη και βουλευτή με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας SPD Michael Roth.

Συζητήσαμε για τους λόγους που τα εκλογικά ποσοστά των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη έχουν περιοριστεί, τα τελευταία χρόνια αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν την προσεχή περίοδο να αντιστραφεί αυτή η τάση.

Συμφωνήσαμε ότι η επικράτηση της κεντροδεξιάς ατζέντας στην Ε.Ε τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα η καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών να δυσκολεύει χρόνο με το χρόνο, τα διαθέσιμα εισοδήματα να περιορίζονται, οι ανισότητες να αυξάνονται και η οργή των πολιτών να αποσαθρώνει πολλές δημοκρατικές κατακτήσεις και πολλούς δημοκρατικούς θεσμούς.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι και η δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη με την ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων. Παρά τις επιμέρους διαφορές οπτικής ήταν κοινή πεποίθηση ότι η πολιτική μας οικογένεια των Ευρωπαίων σοσιαλιστών πρέπει να αποτελέσει το πιο ισχυρό ανάχωμα στις εξελίξεις αυτές.

Μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μου εδώ.