«Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών». Εξαιρετική προεκλογική εξαγγελία, ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει; Επειδή όμως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αφορούν χιλιάδες ανθρώπους επισκέφτηκα την Παρασκευή το Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας να μάθω πώς δεν θα μείνουμε στα συνθήματα.

Ενημερώθηκα για την κατάσταση, ως έχει, σήμερα αλλά και τι μας περιμένει στο προσεχές μέλλον. Στην Αθήνα λοιπόν φέτος 300 παιδιά έμειναν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

Γιατί λοιπόν μένουν τα 300 παιδιά εκτός;

Στην Αθήνα το πρόβλημα δεν είναι χρηματοδότησης αλλά κτηριακό και δυστυχώς το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμόν 99 και τους νέους όρους που αυτό βάζει κινδυνεύουν στην Αθήνα να κλείσουν τα επόμενα χρόνια γύρω στους 20 από τους 72 σταθμούς. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι διαθέσιμες θέσεις και το σύνθημα «κανένα παιδί εκτός» όχι μόνο να μην υλοποιηθεί αλλά αντίθετα πολλά περισσότερα παιδιά να μείνουν εκτός σε σχέση με σήμερα.

Για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη πρέπει να υπάρξει ένα σαφές σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πρέπει να βρεθούν τα κτήρια και να γίνουν οι παρεμβάσεις σε αυτά πολύ πριν το 2022 ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στους νέους οι οποίοι κάτω απο πολύ δύσκολες συνθήκες μεγαλώνουν τις οικογένειες τους στην πόλη μας. Σε αυτό το πλάνο πρέπει να δεσμευτούν αλλά το κυριότερο να κινητοποιηθούν για την υλοποίηση του τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και η Πολιτεία και η Βουλή.

Σε μια περίοδο που το κοινωνικό κράτος καταρρέι και το δημογραφικό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, αν όχι τη μεγαλύτερη, για την πατρίδα μας η στήριξη στις νέες οικογένειες πρέπει να είναι το κατεξοχήν πεδίο συναινέσεων και συνθέσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ευχαριστώ πολύ την πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Πόπη Γιαννοπούλου αλλά και τους εργαζομένους σε αυτό για την ενημέρωση και τη φιλοξενία. Τους ευχαριστώ όμως κυρίως γιατί κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες στηρίζουν καθημερινά τους νέους γονείς και τα παιδιά στη πόλη μας.

Μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μου εδώ.