Την Κυριακή 23 Ιουνίου συζητήσαμε για την υγεία, την ΔΕΗ και άλλα πολλά στην εκπομπή Kontrast στον Κόντρα.

Αρχικά, ανέφερα πως η πολιτική τοποθέτηση του Κινήματος Αλλαγής ήταν και θα είναι πάντα στο προοδευτικό στρατόπεδο, και το στοίχημα μας είναι να κάνουμε την προοδευτική μας ατζέντα πλειοψηφική.

Αναφορικά με την δημόσια υγεία η κατάσταση είναι πάρα πολύ κακή, και ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει περισσότερη ύλη σε ιδιώτες. Η υγεία αυτή την στιγμή ως έχει δεν είναι δικαίωμα για τους πολλούς αλλά για όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει για τις υπηρεσίες αυτές. Η ίδια αυτή επιδεινούμενη κατάσταση των τελευταίων αυτών χρόνων υφίσταται και στην παιδεία. Όποιος έχει να πληρώσει δεν χρησιμοποιεί την δημόσια υγεία. Η λύση δεν είναι να φτιάξουμε ένα σύστημα μόνο για τους λίγους και να αδιαφορεί για τους πολλούς και όσους δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέλνει κόσμο στην συντήρηση και στην δεξιά. Αποδείχθηκε από την συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά του κυρίου Καμμένου και από την παραγωγή πολιτικής πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας, είναι αναγκαίο οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργάζονται στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα του τόπου, όπως ο εκλογικός νόμος και η αναθεώρηση του συντάγματος. Βέβαια αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα υπάρξει συναλλαγή και ανταλλαγή θέσεων εξουσίας.

Είναι ουσιαστικό να υπάρξει κουλτούρα συνεργασίας στο ελληνικό κοινοβούλιο και εμείς, η προοδευτική παράταξη τόσο το 2012 όταν ήμασταν κυβέρνηση με 44% του εκλογικού σώματος όσο και τώρα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητήσαμε συναίνεση για τα κρίσιμα και τα αναγκαία, στηρίζοντας προοδευτικά νομοσχέδια που δεν ψήφισαν οι ΑΝΕΛ και οι συντηρητικές δυνάμεις.

Τέλος, το ζήτημα της ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την πατρίδα μας. Βλέπουμε μια επιχείρηση να παρακμάζει την στιγμή που υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και εξαγωγής ενέργειας σε άλλες χώρες. Το διαχειριστικό πρόβλημα της ΔΕΗ αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για τόσο για την οικονομία όσο και για την εθνική ασφάλεια μιας και δεν εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Ωστόσο η συζήτηση δεν θα πρέπει να αναλωθεί στην διαχειριστική ανεπάρκεια της ίδιας της εταιρείας αλλά στην αναπτυξιακή της δυναμική ούτως ώστε η χώρα να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά της αποθέματα και τις ανανεώσιμες πηγές και να εξάγει ενέργεια σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.