Δημήτρης Οικονόμου

info@dimoikonomou.gr

R6S_8683

Ομιλία στο Crowne Plaza

Φίλες και φίλοι, 

Δεν έχω λόγια να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την σημερινή σας παρουσία. Νοιώθω βαθιά συγκίνηση από την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μου. Θα ήθελα βέβαια να ευχαριστήσω θερμά την Μαρία Στρατηγάκη και τον Δημήτρη Ασημακόπουλο για όλα αυτά τα καλά λόγια. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την βραδιά. Και θα ήθελα να αναλάβω απέναντι σε όλες και όλους σας την υποχρέωση να είμαι πάντα δίπλα σας, όπως και εσείς στέκεσται σήμερα δίπλα σε εμένα. Μαζί στα εύκολα, μαζί και στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας. 

Ξέρω βέβαια ότι η αποψινή σας παρουσία δεν οφείλεται αποκλειστικά στην δική μας ζεστή σχέση. Η αποψινή μεγάλη κινητοποίησή σας, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στις κυβερνήσεις και τους Πρωθυπουργούς των τελευταίων χρόνων. Μας έχουν πείσει ότι το τίμημα της ανοχής μας απέναντί τους είναι πολύ βαρύ. Και ενω είναι φυσικό μετά από μια δύσκολη μέρα, να καθόμαστε στον καναπέ με το τηλεκοντρόλ στο χέρι, δεν είναι καθόλου φυσικό είναι να ακούμε κάθε βράδυ μια προπαγάνδα στημένη στα μέτρα τους. Έχουμε δικαίωμα να σταθούμε στα πόδια μας και να πάμε μπροστά. Και πρώτο καθήκον μας είναι στις 21 Μαίου να ξεκουνηθούμε, να πάμε στις κάλπες και να αποδοκιμάσουμε όσους δεν νοιάζονται για μας, αλλά μόνο για τον εαυτό τους και τα «δικά τους παιδιά». Να μην αφήσουμε τους υπαίτιους των δεινών της τελευταίας δεκαετίας να κάνουν την αποχή μας συγχωροχάρτι τους. Συμμετέχουμε αποφασιστικά στις εκλογές και ο κάθε ένας από μας φέρνει μαζί του έναν ακόμα συμπατριώτη μας που απογοητευμένος αμφιβάλλει για την αξία της ψήφου του.

Δεν έχουμε άλλα χρόνια να τους χαρίσουμε. Θέλουμε και μπορούμε διαφορετικά, μπορούμε καλύτερα. Η δική μας Ελλάδα δεν είναι τα Greek Statistics του Κώστα Καραμανλή, Είναι η ΕΛΣΤΑΤ του Ανδρέα  Γεωργίου που ακόμα κυνηγάνε οι υπαίτιοι της χρεοκοπίας για να καλύψουν τις δικές ευθύνες τους. Η δική μας Ελλάδα δεν είναι τα ανύπαρκτα ισοδύναμα του Αντώνη Σαμαρά. Είναι το πολιτικό σθένος του Γιώργου Παπανδρέου να βάλει το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το παραταξιακό και το προσωπικό του συμφέρον για την αποφυγή της άτακτης χρεοκωπίας. Η δική μας Ελλάδα δεν είναι το πρόγραμμα του κυρίου Τσίπρα το οποίο αναίρεσε ο ίδιος σημείο προς σημείο. Είναι η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με το ΠΑΣΟΚ και Ανδρέα Παπανδρέου, η Εθνική Λαϊκή Ενότητα που έφερε τα πιο κερδισμένα χρόνια μας, την μαγική δεκαετία του 80. Η δική μας Ελλάδα δεν είναι οι αλλεπάλληλες θεσμικές εκτροπές του κυρίου Μητσοτάκη. Είναι το ΑΣΕΠ, η Διαύγεια, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, η Αρχή Καταπολέμησης μαύρου χρήματος.

Είναι πια πάνω από δέκα χρόνια που δεν βάζουμε μπροστά την Ελλάδα που μπορεί, αλλά την Ελλάδα που έχει παραδοθεί, χωρίς μέλλον και προοπτική. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η Δημόσια Υγεία δοκιμάζονται σκληρά  χωρίς σχέδιο, χωρίς έμπνευση, χωρίς λεφτά. Οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό για να φτιάξουν ένα μέλλον με αξιοπρέπεια και οικονομική ανεξαρτησία. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθούς και μεροκάματα που κατατρώει η ακρίβεια κάτω από όλο και χειρότερες συνθήκες. Τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια έχουν εγκαταλειφθεί και υποβαθμίζονται διαρκώς. Οι κατοικές μετατρέπονται σε καταλύματα για επισκέπτες ή «χρυσά διαβατήρια» στέλνοντας τις τιμές και τα ενοίκια των κατοικιών στα ύψη. Ακόμα και η κλιματική αλλαγή  χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για να πλουτίσουν λίγοι με το εισαγόμενο και ακριβό φυσικό αέριο και στη συνέχεια κρατώντας για τους λίγους τον ενεργειακό χώρο αποκλείοντας τους μικρούς παραγωγούς Ανανεώσιμης Ενέργειας από το δίκτυο διανομής. Και το κόστος των υπερκερδών τους να το πληρώνουμε όλοι εμείς κάθε μήνα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού μας. Και όλα μαζί βλέποντας το δημόσιο χρέος να εκτοξεύεται στα προ μνημονίων επίπεδα, τα χρέη των νοικοκυριών στα ύψη και το εμπορικό μας έλλειμμα το 2022 να έχει σπάσει κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ. Πόσα καμπανάκια ακόμα χρειαζόμαστε ώστε στις 21 Μαίου να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην αποτυχία, την αναξιοπιστία και την παρακμή. Επί τέλους, τέλος!

Η Δεξιά βέβαια αμφισβητεί αυτό το δικαίωμά μας. Ο κύριος Σκέρτσος τις προάλλες μας είπε, λίγο πολύ, ότι δεν επιτρέπεται να μην θέλουμε τον κύριο Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό. Προσπαθεί φαίνεται να μας πείσει ότι η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά. Ότι προκειμένου να ικανοποιήσει την ακόρεστη όρεξη της για εξουσία μπορεί να φυτεύει Predator στα τηλέφωνά μας και να επιτρέπει στους αυτουργούς να κυκλοφορούν ανάμεσά μας ασύλληπτοι. Αλλού αυτά! Ας καταλάβουν όλοι, μια για πάντα, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται. Εντολές δεχόμαστε μόνον από το κυρίαρχο πολιτικό σώμα, τον ελληνικό λαό, και κανέναν άλλο. Όποιος νομίζει ότι με παρενοχλήσεις από παπαγαλάκια και δημοσκοπήσεις θα μας κάμψει είναι βαθιά νυχτωμένος. Και με την ευκαιρία, το μόνο κοινό εύρημα όλων των δημοσκοπήσεων είναι ένα: το μοναδικό κόμμα που παρουσιάζει άνοδο από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές είναι ο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής!

Αρκετά όμως ασχοληθήκαμε με τους φορείς της παρακμής την ίδια ώρα που όλα γύρω μας αλλάζουν. Η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, ο πόλεμος στην Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον όχι για κάποιο μακρινό μέλλον αλλά σήμερα, κάθε μέρα. Δεν θα πάμε στις εκλογές χωρίς να μιλήσουμε για αυτά. Αφήνουμε λοιπόν τους τοξικούς διαξιφισμούς για το χθες σε όσους ανήκουν στο χθες και εμείς μιλάμε μαζί για τις αλλαγές αυτές και το πως θα καλυτερέψουν την ζωή μας. Αυξημένη παραγωγικότητα ναι, αλλά και αύξηση μισθών και λιγότερες ώρες εργασίας για τους εργαζόμενους και θέσεις εργασίας για τους άνεργους. Σχολεία και Πανεπιστήμια ικανά να ενισχύουν την Παιδεία μας και να ετοιμάζουν τις νέες γενιές για το μέλλον. Δικαστήρια που να απονέμουν Δικαιοσύνη γρήγορα. Συντάξεις που να απονέμονται γρήγορα. Πραγματική ασφάλεια σε κάθε γειτονιά, κάθε πλατεία, κάθε δρόμο της πατρίδας μαςΜερικοί μόνο από τους βασικούς μας σκοπούς.

Ζητάμε την ισχυρή στήριξη του ελληνικού λαού για να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Δεν έχουμε στο μυαλό μας να στηρίξουμε την παρακμή με αντάλλαγμα υπουργικούς θώκους. Ζητάμε την δική σας στήριξη για μια κυβέρνηση ευρείας στήριξης σε ένα γνήσιο Κίνημα Αλλαγής που τόση ανάγκη έχουμε. Ζητάμε την εντολή σας για να αποκτήσουμε μια τέτοια κυβέρνηση. Για αυτά ζητάμε την ψήφο σας και για τίποτε άλλο. Καθαρές κουβέντες!

Αυτή την εντολή σας ζητώ και εγώ, προσωπικά να μου δώσετε ως βουλευτή, αυτή ακριβώς είναι και η θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και το προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη. Και έχω την δυνατότητα να δεσμεύομαι και να δεσμευόμαστε όλοι μαζί τόσο κατηγορηματικά προς εσάς, ακριβώς επειδή δεν χρωστάμε σε κανέναν άλλο.

Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να ξεκινούσα να σας  αντιπροσωπεύω σε πιο απλές, διαδικαστικά, περιστάσεις. Η πραγματικότητα όμως είναι δύσκολη έως και πρωτόγνωρη και σ΄ αυτήν καλούμαι να ανταποκριθώ. Δεν έχω την φιλοδοξία να γίνω ένας ακόμα βουλευτής με σκοπό να γίνω παλιός στη θέση των παλιών. Έχω την θέληση και την όρεξη να βρίσκομαι στον παλμό της εποχής μας και των απαιτήσεων της και την δύναμη να αποχωρήσω από τα πράγματα πριν η εξέλιξή τους με ξεπεράσει.

Φυσικά δεν ξεχνώ την κοινή ιδιότητά μας, αυτή του δημότη της Αθήνας. Εδώ γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω με την Λυσάνδρα και τον γιό μας, τον Παντελή. Συμμετέχω λοιπόν στον συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής της Α Αθήνας, της μόνης εκλογικής περιφέρειας που θα μπορούσα. Και, εκτός από εσάς, θέλω να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου και για την πόλη μας.

Έχω γυρίσει πολύ την Αθήνα, εχώ μιλήσει με τους κατοίκους της σε όλες της γειτονίες, στις λαικές στα καφενεία που μου διοργανώνουν φίλοι στις περιοδείες στις αγορές. Ξέρω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθηναίοι, ξέρω τις αγωνίες τους, μας τις μεταφέρουν, τις βλέπω στα μάτια τους, μου τις εκμυστηρεύονται όταν συναντιόμαστε στο γραφείο μου. Αυτούς τους ανθρώπους θέλω να υπηρετήσω, τους ανθρώπους που συναντάω καθημερινά, όχι τώρα στην προεκλογική περίοδο αλλά τόσο χρόνια που ζω στην πόλη μας, τους γείτονες μου, τους φίλους μου τις συντρόφισσες και τους συντρόφους μου στο ΠΑΣΟΚ.

Και την πόλη μας, την Αθήνα με την τόση ιστορία, την τόση ομορφιά, αλλά και τις τόσες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Την Αθήνα που δικαιούται παιδικά καρότσια και αμαξίδια αναπήρων. Την Αθήνα που , εκτός από επισκέπτες τριημέρου, οφείλει να είναι ανοιχτή και στους κατοίκους της. Την Αθήνα με την στέγη αγαθό σε επάρκεια για τους δημότες της και όχι μόνο εμπόρευμα για κέρδη στα χέρια λίγων. Την Αθήνα με τον δημόσιο χώρο της αυξημένο, αναβαθμισμένο και προσβάσιμο σε όλους. Την Αθήνα ανοιχτή σε όλους με ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα χωρίς διακρίσεις. Την Αθήνα που επενδύει στο μέλλον της. Με συνεδριακό τουρισμό ανταγωνιστικό με τις άλλες πόλεις της Μεσογείου. Με μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κρατάνε τις γειτονιές μας ζωντανές. Με τους Αθηναίους δημιουργικούς, συνεργατικούς, εξωστρεφείς να διατηρούν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς. Με την δημιουργικότητα των νέων της να την καταστήσει εργαστήρι καινοτομίας. Την Αθήνα μας με εκπροσώπους της στην Βουλή με διάθεση να την υπηρετήσουν και όχι να υπηρετήσει αυτή ιδιωτικές τους επιδιώξεις.

Φίλες και φίλοι,

Είναι η ώρα να σηκώσουμε ξανά ψηλά τις σημαίες της πατρίδας, του λαού, της παράταξης, της πόλης μας, τις δικές μας σημαίες. Να δώσουμε μαζί, πόρτα πόρτα, την μάχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, την μάχη της Α’ Αθήνας, την μάχη της αξιόπιστης αντιπροσώπευσής σας.

Τον αγώνα αυτόν θα τον κερδίσουμε!

Γειά σας και καλό μας αγώνα!

Τελευταία άρθρα

Ανισότητες και Δημοκρατία

(Σημεία ομιλίας μου στην εκδήλωση του Φ.Σ. “Παρνασσός” “Δημοκρατικοί θεσμοί και λειτουργίες στον σύγχρονο κόσμο. Προκλήσεις και προοπτικές”) Πολλές φορές […]


Κράτος δικαίου και μείωση ανισοτήτων πάνε μαζί

Συνέντευξη μου στο Νίκο Λιονάκη για την εφημερίδα “ΑΥΓΗ” -Η υπόθεση με τη διαρροή στοιχείων των αποδήμων προς όφελος της […]


Το Πανεπιστήμιο ως πυλώνας κοινωνικής κινητικότητας

Συνέντευξη μου στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο για την εφημερίδα “Παρασκήνιο” -Γιατί η Κυβέρνηση κλιμάκωσε τόσο έντονα την  κριτική της απέναντι […]


Φορομπηχτική αδικία η φορολογική δικαιοσύνη;

(Άρθρο μου στην κυριακάτικη Kontra news) Τα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη 2019-2023 θα περάσουν στην ιστορία ως η πρώτη […]


Η σημερινή διάλυση δεν είναι μονόδρομος

Συνέντευξη μου στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο για την εφημερίδα Political -Η κυβέρνηση μετά τις εκλογές παρά τα σαρωτικά ποσοστά που […]


Συζήτηση στο Εκρηκτικό Δελτίο

🟢 Είναι πολύ σημαντικό που υπάρχουν νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά και θέλουν να εκπροσωπήσουν την ελπίδα και […]


Συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας

Την Τρίτη 9 Μαΐου είχα τη χαρά μαζί με συνυποψήφιους μου να κάνουμε μια συνάντηση εργασίας με τον Εμπορικό Σύλλογο […]


9+1 απαντήσεις στο SLpress.gr

Περιμένω μια καταδίκη δυνάμεων και προσώπων που σκέπτονται με πρώτο κριτήριο το ίδιον όφελος. Και βέβαια την ενίσχυση όσων θέλουμε […]